Vad kommer vi att studera?

Se fliken ”undervisningen” under rubriken ”EQUIP4Life” för att läsa om läsårets curriculum.

I de olika ämnena kommer undervisningen att innehålla teoretiska och praktiska inslag. Praktiska inslag kan vara grupparbeten, diskussioner och presentationer.

Vilket språk sker undervisningen på?
All undervisning sker på engelska på grund av både internationella lärare och elever. Detta kan kännas lite skrämmande men vi har erfarit att det har gått bra. Om det är något som inte förstås hjälps lärare och elever åt att förklara och förstå.
Hur ser en vanlig skoldag ut?

Skolan börjar 08.45 med en halvtimmes bibelläsning. Sen egen reflektion av det man läst i några minuter innan man delar med sig till en klasskompis av sina reflektioner. På detta viset tränas man både i att läsa och dela med sig av det man läst och får höra vad andra observerat från texten. Därefter gemensam lovsång och bön i ca 30 minuter. Sedan är det två lektioner, en lunchpaus och två lektioner till. Skolan slutar flesta dagar 14:20. Varje vecka avslutas med reflektion av vad Gud gör i ens liv och vad man vill göra vidare för att nå de mål man har med året.

Vi uppmuntrar alla elever att engagera sig i någon av de kyrkor som finns i Limassol för att ge vidare av det Gud ger samt tjäna Gud i samhället på olika sätt, bl a via lokala initiativ av organisationer vi samarbetar med.

Vad kostar det ungefär? (Kostnader utanför skolavgift/hyra)

Matvaror:

Priset på matvaror ligger i samma prisklass som i Sverige. Köttprodukter ligger lite under det svenska priset. Grönsaker och frukt varierar under olika säsonger men i rätt säsong är det billigare.

Restauranger:

Billiga: Runt om i Limassol finns det billigare alternativ som erbjuder pita med olika fyllning som Souvlaki, Gyros och Halloumi.

Mellan: Majoriteten av restaurangerna erbjuder maträtter som ligger ungefär i prisklassen 8-16€.

Finare: Som alla storstäder finns det även finare restauranger. De ligger framförallt i Limassol Marina. Självklart finns det rätter under 16€ men majoriteten av rätterna ligger över.

Busskort:

För att ta sig runt i staden är det bästa alternativet att köpa ett busskort. Kortet kostar 20€/månad för studenter. För att få studentpris krävs ett studentkort. Mer info kommer med antagningsbrevet.

Det går även att köpa enkelresor som betalas kontant för 1,5€ under dagtid och 2,5€ under kvällstid.

Hur förändras vädret under året?

Sep-okt: Under dessa månader har Cypern sin sommarperiod. Räkna med att det kommer att vara minst 30 grader. I och med att Cypern ligger i  sydöstra delen av medelhavet är luften här mycket fuktigt.

Nov-Dec: “Svensk sommar”  mellan 18-25 grader varmt.

Jan-Feb: Nu är det vinterperiod och normalt är temperaturen som “svensk vår” med risk för regn. Eftersom att det är fuktigt i luften, känns det lätt kallare än vad det är. På grund av dåligt isolerade hus är det kallare inomhus än utomhus under dessa månader – varma kläder behövs.

Mars-Juni: Under dessa månader stiger temperaturerna igen och vädret går mot sommar.

OBS! Innetemperaturen i lägenheterna är ungefär som utetemperaturen i  månaderna dec-feb. Det rekommenderas att ta med varmare kläder att ha inne än vad normalt sett används i Sverige.

Vad finns det att göra på fritiden?

Cypern är en fascinerande ö med så mycket att upptäcka. Kolla in ex https://www.visitcyprus.com/index.php/en/ för mer info.

Under loven har en del av studenterna hyrt bil för att kunna ta sig runt på ön. Det finns flertal olika stränder att åka till men också fina vandringsleder uppe i bergen.

Limassol är en storstad så här finns det mycket att göra och se. 

Hur fungerar det med lokaltrafiken på ön?

I Limassol går det bussar längs med Sea Front Row, vilket är huvudgatan längs med havet.

Mellan städerna går det så kallade “Intercity buses” som kostar ungefär 5-9€.

Det går även att hyra bil om man vill ta sig runt på eventuella lov etc. Läs mer om vad för bestämmelser det finns för att hyra bil på Cypern på något hyrbilsföretag.

Behöver jag att ta med en dator?
Vissa elever använder dator under lektionerna medan andra inte gör det. Det är inget måste men kan underlätta.
Behöver jag ta med något särskilt från Sverige?

En adapter till eluttagen kan vara bra men finns även att köpa. I antagningsbrevet kommer mer info om vad vi rekommenderar att ta med.

Sport och träning

Det finns flera välutrustade gym i Limassol. Vid stranden finns det volleyboll nät där man kan spela men också strandpromenader där det går att springa.