Vad kommer vi att studera?

Se fliken ”undervisningen” under rubriken ”EQUIP4Life” för att läsa om läsårets curriculum.

I de olika ämnena kommer undervisningen att innehålla teoretiska och praktiska inslag. Praktiska inslag kan vara grupparbeten, diskussioner och presentationer.

Vilket språk sker undervisningen på?
All undervisning sker på engelska på grund av både internationella lärare och elever. Detta kan kännas lite skrämmande men vi har erfarit att det har gått bra. Om det är något som inte förstås hjälps lärare och elever åt att förklara och förstå.
Hur ser en vanlig skoldag ut?

Skolan börjar 08.30 med en halvtimmes bibelläsning. Därefter gemensam lovsång och bön i ca 30 minuter. Sedan håller undervisningen på till kl 15.00 med en lunchrast i mitten. Sista timmen varierar under veckan med olika moment såsom högläsning av bibeln i grupp, bibel meditation, reflektion och Q&A.

Utöver detta engagerar sig även studenterna i olika organisationer (ministries) ca 3 timmar i veckan vilket sker olika tider beroende på organisation. Detta bidrar till att se och lära sig hur man kan tjäna Gud på olika sätt samt bli en del av ett lokalt engagemang.

Vad kostar det ungefär? (Kostander utanför skolavgift/hyra)

Matvaror:

Priset på matvaror ligger i samma prisklass som i Sverige. Köttprodukter ligger lite under det svenska priset. Grönsaker och frukt varierar under olika säsonger men i rätt säsong är det billigare.

Restauranger:

Billiga: Runt om i Limassol finns det billigare alternativ som erbjuder pita med olika fyllning som Souvlaki, Gyros och Halloumi.

Mellan: Majoriteten av restaurangerna erbjuder maträtter som ligger ungefär i prisklassen 8-16€.

Finare: Som alla storstäder finns det även finare restauranger. De ligger framförallt i Limassol Marina. Självklart finns det rätter under 16€ men majoriteten av rätterna ligger över.

Busskort:

För att ta sig runt i staden är det bästa alternativet att köpa ett busskort. Kortet kostar 20€/månad för studenter. För att få studentpris krävs ett mecenatkort eller liknande – gärna som ett fysiskt kort och inte endast i telefonen.

Det går även att köpa enkelresor som betalas kontant för 1,5€ under dagtid och 2,5€ under kvällstid. (priset avser under det året studenterna terminerna 18/19 studerade, Limassol håller på att göra om bussystemet så förändringar i pris kan ske).

Hur förändras vädret under året?

Sep-okt: Under dessa månader har Cypern sin sommarperiod. Räkna med att det kommer att vara minst 30 grader. I och med att Cypern ligger i  sydöstra delen av medelhavet är luften här mycket fuktigt.

Nov-Dec: “Svensk sommar”  mellan 18-25 grader varmt.

Jan-Feb: Nu är det vinterperiod och normalt är temperaturen som “svensk vår” med risk för regn. Eftersom att det är fuktigt i luften, känns det lätt kallare än vad det är. På grund av dåligt isolerade hus är det kallare inomhus än utomhus under dessa månader – varma kläder behövs.

Mars-Juni: Under dessa månader stiger temperaturerna igen och vädret går mot sommar.

OBS! Innetemperaturen i lägenheterna är ungefär som utetemperaturen i  månaderna dec-feb. Det rekommenderas att ta med varmare kläder att ha inne än vad normalt sett används i Sverige.

Vad finns det att göra på fritiden?
Limassol är en storstad så det finns mycket att göra och se. Under loven har en del av studenterna hyrt bil för att kunna ta sig runt på ön. Det finns mycket olika stränder att åka till men också fina vandringsleder uppe i bergen.
Hur fungerar det med lokaltrafiken på ön?

I Limassol går det bussar längs med Sea Front Row, vilket är huvudgatan längs med havet.

Mellan städerna går det så kallade “Intercity buses” som kostar ungefär 5-9€.

Det går även att hyra bil om man vill ta sig runt på eventuella lov etc. Läs mer om vad för bestämmelser det finns för att hyra bil på Cypern på något hyrbilsföretag.

Behöver jag att ta med en dator?
Vissa elever använder dator under lektionerna medan andra inte gör det. Det är inget måste men kan underlätta.
Behöver jag ta med något särskilt från Sverige?
En adapter till eluttagen kan vara bra men finns även att köpa. Det vi har märkt att det är bar att ha ett fysiskt mecenatkort/studentkort för mobilversioner har ej accepterats.
Sport och träning
Det finns flera välutrustade gym i Limassol. Vid stranden finns det volleyboll nät där man kan spela men också strandpromenader där det går att springa.